P10706032019. november, Cserháti Napok rendezvénye

Ebben a tanévben is folytattuk immár több éves hagyományunkat, meghívtuk néhány korábban ide járt, immár felnőtt, volt tanulóinkat, hogy meséljenek a most idejáróknak „okulásul” magukról, életpályájukról.

Az idén vendégeink voltak: Balogh Krisztián, Balogh Zsolt, Csalódi Gábor, Németh Adrienn.

Adrienn 2006 – 2011 között járt iskolánkba, az akkori nyelvi előkészítő osztályban kezdte meg a középiskolát informatika szakon.

Ő humán érdeklődésű, és az itteni tanulmányai befejezése után Pécsre ment tanulni, a bölcsészkaron elvégezte a magyar alapszakot. De most recepciósként dolgozik, s sokat köszönhet az iskolának, hisz angol nyelvtudását – de gyakorlatiasságát, talpraesettségét, kézügyességét is - itt alapozta meg. Eközben most is tanul, pályamódosításra készül, hisz a kaposvári egyetemen levelező tagozaton óvodapedagógusként végez ebben a tanévben.

Balogh Krisztián 2005-ben érettségizett iskolánkban, elektronika osztályban, ahogy sok humorral fűszerezett, ironikus önvallomásában elmondta, nem volt túl jó tanuló, sok kudarcot „köszönhet” akkori lazaságának, hisz minden érdekelte, csak a tanulás nem: „nem volt semmi célom”. A technikus évfolyamon kezdett magára találni, mert a gyakorlat és a szakmai elméleti tantárgyak akkor már felkeltették érdeklődést.

Kamaszkori lazaságára ma már nem büszke, de arra igen, hogy „felnőve” a feladathoz matematikából és informatikából korábbi érettségi eredményét kijavítva felsőfokú tanulmányokat folytat, angol nyelvvizsgát szerzett, és ebben a tanévben levelező tagozaton, munka mellett minőségbiztosítási mérnökként végez. Most megtalálta önmagát, élvezi a munkáját. De a maiaknak azt tanácsolta: „kicsit előbb gondoljátok meg, hogy mit akartok kezdeni magatokkal, mert munka mellett tanulni, párkapcsolatot fenntartani nagyon nehéz.” De élettörténete arról is tanúskodik, hogy küzdő szellemmel, kitartó önfejlesztéssel az ember fordíthat a sorsán.

Balogh Zsolt és Csalódi Gábor más utat jártak be, mint Krisztián.

Balogh Zsolt 2000-ben érettségizett az akkori világbanki program szerint felépített gépész osztályban. Neve, aláírása szerepel iskolánk „Aranykönyvében”, hisz az országos szakmai tanulmányi versenyeken előkelő helyen végezve – a számítások a lapján 900 pont feletti eredménnyel – könnyedén jutott be a Budapesti Műszaki Egyetemre, amit 5 év alatt, „időben” jó eredménnyel végzett el.

A Cserhátiban alapozta meg műszaki-szakmai gondolkodását, szemléletmódját, jó kommunikációs készségét. Sokat köszönhet tanárainak, a versenyekre őt felkészítő Nagy László tanár úrnak és Németh Zoltán, Valu Gyula tanár urak szigorára is hálásan emlékszik.

Dolgozni Nagykanizsán a GE-ben kezdett folyamatmérnökként, projektvezetőként, több munkahelyváltás után most – 2018-tól – a Tungsram Zalaegerszegi Gyáregységének vezetője. Szereti a munkáját, s életének több mottóját megosztva velünk, kiemelte, hogy a tiszteletet „ki nem tudod erőszakolni, de el tudod érni, hogy tiszteljenek”. Vezetőként – hisz 300 emberért felel – ezt nagyon fontosnak tartja. Többek között idézte a Charles Darwinnak tulajdonított mondást: „Nem a legerősebb, a legintelligensebb faj él túl minden nehézséget, hanem, amelyik képes a változásra.” Vezetőként fontosnak tartja, hogy sokat kérdezzen, hogy több szempontból vizsgálja meg a problémákat, így megtalálva, másoktól is tanulva, a lehető leghatékonyabb megoldást, a kollégákkal folytatott megbeszélés minden helyzetben sokat segít. Szakmai előmenetelében előnyére vált bátorsága, céltudatossága, nem vonult el a kínálkozó feladatoktól, nehézségektől: „Fokozatosan építettem fel magamat, nekem így volt jó.”

Csalódi Gábor 1997-ben, Balogh Zsolthoz hasonlóan, ugyancsak jó eredménnyel érettségizett a Cserhátiban az akkori kéttannyelvű gépész osztályban. Az Automatizálási Főiskolán, Kecskeméten tanult tovább, minőségirányítási szakmérnökként végzett. A többi vendégünkhöz hasonlóan, ő is nagyon fontosnak tartja a nyelvtudást, ma már a mérnöki, sőt technikusi pályán való előrejutás elképzelhetetlen valódi idegen nyelvismeret nélkül. Balogh Krisztán és ő is Nagykanizsán a Nilfisknél dolgoznak. Gábor életpályája azt igazolja, hogy könnyebb a karrierépítés, az önmegvalósítás, ha kevesebb életünkben a kitérő, a vargabetű. Fontosnak tartja ő is a megfelelő végzettség megszerzést, hisz akkor az ember előtt sokkal több lehetőség nyílik meg, s a minőségi, magasabb végzettséget igénylő munkához magasabb fizetés is társul.

Köszönjük volt diákjaink tanulságos, őszinte önvallomásait! Elgondolkodtató volt mindannyiunknak!

Nincsenek események

Eseménynaptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20